Aventura mea la Cupa Romaniei de Arta Florala 2023
despre mine , calatoria mea in lumea designului floral 0 ComentariiFara sa fi avut habar, aventura mea florala de la Cupa Romaniei de Arta Florala a inceput acum 1 an cand am participat la “Curs pentru concurs” organizat de Asociatia Antreprenorilor din Domeniul Floristic, prima editie.
M-am inscris la acest curs intrucat eram curioasa sa aflu cum au fost analizate si punctate design-urile florale de la Campionatul European de Arta Florala ce avusese loc la sfarsitul verii 2022.
In cursul anului 2023 am avut parte de multe sesiuni de studiu si invatare pe partea de floristica, acestea culminand cu vizita in septembrie la Manchester pentru a admira lucrarile concurentilor la Campionatul Mondial de Arta Florala.
Am analizat si discutat impreuna cu colegele floriste prezente lucrarile celor 20 concurenti, am admirat creatiile floristilor din cadrul Floral Fundamentals si am absorbit prin toti porii informatiile primite de la Frederic Dupre si Hassam Bart in cadrul workshop-urilor pe care le-au sustinut.
Probabil ca plina de energia, emotia acestui eveniment grandios, am inceput sa ma gandesc la posibilitatea de a participa la Cupa Romaniei de Arta Florala ce urma sa se desfasoare in Bucuresti in noiembrie 2023.
Timpul a trecut repede fiind ocupata cu inceputul de an scolar al copiilor si iata ca dupa un carusel de ezitari-incurajari am decis sa ma inscriu la concurs dupa 1 octombrie.
M-am gandit ca voi avea timp sa ma pregatesc. Insa nu a fost chia asa. Au tot aparut situatii de rezolvat cu copiii, am fost ocupata cu organizarea nuntii noastre pentru aniversarea celor 25 ani de la casatorie si apoi, cand credeam ca in sfarsit voi avea timp de pregatirea concursului, am constatat ca nicio structura nu imi iesea, desi schita pentru instalatie era minunata si in viziunea mea totul urma sa decurga snur.
Mai mult, chiar inainte cu 2 saptamani de concurs am avut un eveniment trist in familie care m-a condus catre depresie si, uite asa, cu o saptamana inaintea concursului, nu aveam mai nimic pregatit pentru concurs.
Datorita sustinerii Mariei Bunea, mentora mea, a asistentei mele de la concurs, Alina Popa de la Nonono, si cu incurajarile Anei-Maria Serban, am reusit sa ma pun pe picioare si sa creez pana sambata seara, 11 noiembrie, structura pentru instalatie. Ce bucurie pe mine!
Insa aceasta a fost de scurta durata intrucat furnizorii de flori cu care colaborez de obicei mi-au comunicat ca nu vor putea sa imi onoreze comanda, din varii motive.
Alt moment de cadere? Pe moment da, insa am gasit 2 solutii de rezolvare a acestei situatii:
1. 1. Mi-am zis ca as putea duminica sa ma duc pe la depozite si sa cumpar ce gasesc la liber. Pentru mine conta sa asigur cromatica stabilita. Am apelat la aceasta decizie aducandu-mi aminte de o situatie cumva similara cu care ma intalnisem la EMC Advance. Trebuia sa pregatesc pentru examene un buchet de mireasa si transpunerea in aranjament floral a unei picturi de la Luvru si pentru acestea trebuia sa merg impreuna cu colegii de la curs la un depozit sa cumparam produsele de care aveam nevoie pentru a realiza design-urile. Numai ca acolo nu am gasit mai nimic din ceea ce imi pusesem pe lista si a trebuit sa regandesc ambele design-uri pe loc, contra cronometru. Coordonatoarea noastra, Diana Toma, ne-a spus ca ceea ce am gasit este tot ceea ce avem nevoie si ca probabil ce era pe lista nu ne era necesar. Si chiar asa a fost. Am realizat design-uri mult mai bune cu ceea ce am gasit pe loc in depozit decat daca as fi avut materialele pe care le pusesem pe lista.
2. 2. Am vorbit cu Maria despre situatia cu care ma confruntam si ea a discutat cu Dragos Negrea de la Flori Holland. Am avut neasteptata bucurie de a mi se crea conturi temporare pe cele 2 web-shopuri pe care le administreaza si am putut sa imi comand florile de care aveam nevoie. Insa aventura cu florile nu se opreste aici!
Alina m-a organizat cu liste si listute, schite, pasi de urmat, cutii si cutiute si m-a ajutat sa definitivez design-ul pentru buchet pentru care am folosit structura invatata de la Frederic Dupre si tehnica tatami pe care o utilizeaza des Hassam Bart in design-urile sale.
Pentru vesta am apelat la sfaturile Anei Maria Serban, avand ca inspiratie o structura de sarma pe care o pregatise cu un an inainte pentru Hortus Flower Show organizat de USAMV.
Toate bune si frumoase!
Cu toate lucrurile impachetate si cu parte din plante luate din ghivecele din atelier sau din gradina proprie, am pornit pe 15 noiembrie catre stadionul Steaua pentru inregistrare si etapa generala de pregatire a lucrarilor.
Si acolo ce crezi ce s-a intamplat? Am asezat structurile pe pozitie si mi-am ordonat lucrurile in backstage, insa am primit vestea ca marea parte a florilor mele nu au ajuns si ca vor zbura spre seara de la Amsterdam catre Bucuresti. Ce sa zic? Ce era sa fac? Sa ma iau cu mainile de cap? Sa urlu? Era o situatie ce nu tinea de controlul meu. Am revizuit in minte ce flori si plante aveam la fata locului si ce pot face cu ele si am concluzionat ca as putea inflori cam jumatate din instalatie, iar pentru buchet si vesta puteam incropi ceva cu ce aveam la dispozitie. Nu ar fi iesit lucrarile de concurs asa cum mi le stabilisem, dar macar cream ceva.
Norocul meu a fost ca am putut beneficia de clauza Fortei Majore si am primit derogare sa vin de dimineata, inainte de inceperea concursului pentru a primi florile si de a le curata.
Asa ca, joi, 16 noiembrie, am ajuns mai devreme pentru a conditiona florile si am reusit sa fiu gata cu ele cu cateva minute inainte de intalnirea cu membrii Comitetului Tehnic.
Si dupa aceea, stiti ce s-a intamplat: s-a desfasurat evenimentul cu toate activitatile pregatite de organizatori.
Prima zi de concurs a fost minunata pentru mine. M-am simtit foarte creativa si, spre marea mea surprindere, nu am avut mari emotii, m-am concentrat la ceea ce aveam de facut, am colaborat foarte bine cu Alina in etapele de pregatire si la creionarea idee pentru proba a 3-a “Surpriza 1”. Desi la sfarsitul zilei eram obosita, am fost foarte incantata de felul in care m-am descurcat in aceasta prima zi de competitie.
La instalatie am urmat pasii pe care Alina ii scrisese pe lista si mi-a fost foarte bine ca sa ma pot incadra in timpul celor 3 ore fara a sta prea mult pe ganduri.
La buchet am simtit ca am pus in el toata energia feminina creativa de care eram capabila in acel moment. Pur si simplu imi venea sa plang de bucurie dupa ce l-am finalizat.
Iar la a treia proba, Surpriza nr 1 – un aranjament cu plante de interior propuse de sponsorul Micul fermier, m-am distrat copios. E drept ca veselia m-a costat cam scump, pentru ca nu a contat distractia mea atunci cand a fost analizat aranjamentul, insa asa a fost sa fie. Distractia m-a distras de la atentia cu care trebuia sa citesc titlul probei. Asa ca am creat un design de exterior in locul unuia de interior.
Insa Zana Creativitatii a fost cam obosita vineri dimineata si nu a fost alaturi de mine cand a trebuit sa infloresc vesta Zanei Metalului si lucrurile nu s-au legat asa cum imi propusesem. Unele flori mi se pareau prea mari pentru structura pe care o creasem, nu reuseam sa armonizez culorile si a trebuit sa dau jos o parte din flori si sa reiau decorarea obiectului vestimentar. Dintre toate design-urile create, vesta este singura cu care nu ma pot lauda si pe care nu ma simt comfortabil sa o expun in postarile mele.
Insa dupa masa de pranz, focul creativitatii s-a reaprins in sufletul meu si am reusit sa creez un aranjament floral minunat la ultima proba, cea a Surprizei nr 2: un aranjament floral cu trandafiri rosii pentru zona de decernare a premiilor cu florile oferite de Flori Holland si cu produsele de la Oasis propuse prin Floro.
Ca urmare a analizarii si punctarii celor 5 lucrari pe care le-am pregatit la concurs, am ocupat locul al doilea atat cu buchetul, cat si cu aranjamentul de la Surpriza nr 2, cu instalatia florala am fost pe locul al 4-lea, cu obiectul vestimentar pe locul 7, iar cu roaba cu plante – Surpriza nr 1 – am fost pe locul al 8-lea, toate acestea concretizandu-se in locul al 4-lea per total.
Analizand punctajul pentru fiecare design floral in parte, am primit confirmarea ca punctul meu forte il reprezinta aplicarea corecta a tehnicilor pe care le-am invatat de-a lungul anilor, la ultimul aranjament obtinand chiar punctajul maxim.
Insa evenimentul organizat de Comitetul director al AADF nu s-a rezumat doar la cele 5 etape ale concursului. In zilele de joi si vineri au avut loc intalniri pe partea de business, demonstratii florale ale absolventilor Filomena Flower School, intalniri cu furnizori de produse pentru domeniul floristic, etc.
Ziua de sambata a debutat cu intalnirea cu juratii in cadrul careia am primit raspuns la intrebarile noastre – o lectie din care am avut multe de invatat pentru viitor.
Ulterior a avut loc battle-ul floral in cadrul caruia a venit randul meu sa o sustin pe Alina.
Apoi am ajutat-o pe Maria Bunea la demonstratia florala pe care a sustinut-o alaturi de Ioana Nechifor, m-am bucurat sa ii admir pe copilasii care au creat stelute la workshop-ul sustinut de Ella Fodor si am finalizat ziua cu sedinta membrilor AADF.
Si cum orice activitate are si un final, acest eveniment complex s-a terminat in dimineata zilei de duminica cu strangerea tuturor design-urilor create de concurenti.
Nu regret ca am participat la acest concurs. Am avut ocazia sa ma cunosc, sa vad cum reactionez in situatia probelor surpriza, cum reactionez sub presiunea timpului si, de asemenea, am primit confirmarea ca sunt designer florist nu numai prin intermediul diplomelor primite, ci prin raportarea la colegii de breasla.
Incurajez floristii sa participe la astfel de evenimente, atat ca vizitatori, dar mai ales in calitate de concurenti!
Incurajez floristii sa devina membrii ai Asociatiei Antreprenorilor din Domeniul Floristic pentru ca la un moment dat sa fim o voce in societate!
Incurajez floristii sa iasa din zona de comfort si sa creeze din cand in cand si design-uri florale care nu se incadreaza in tiparul aranjamentelor pe care le realizeaza in mod uzual!
Incurajez floristii sa le vorbeasca clientilor despre flori si despre tipurile de design-uri florale ce pot fi create, pentru ca daca nu le aratam ca putem crea si altceva, ei nu vor sti ca pot primi si altfel de aranjamente!
Va incurajez ca fiti autentice/autentici!
Cu drag,
Mihaela Furtuna
designer florist
foto credit: arhiva AADF - Bathori Zsigmond